بيرون زدگي مقعدي چيست؟
بيرون زدگي مقعدي يا پرولاپس ركتوم نوعي بيماري مقعدي مي باشد. بيرون زدگي بيماري است كه فرد در آن دچار افتادگي راست روده شده و روده بزرگ آن كه محل نگهداري موقت مدفوع است به سمت خارج بيرون بزند. اين بيماري مقعدي معمولا در مراحل اوليه خود هنگام اجابت مزاج بيرون زده و خود به خود به داخل باز مي گردد. اما زماني كه پرولاپس با پيشرفت رو به رو باشد، دائما بيرون بوده و نياز به درمان هاي پزشكي دارد.
اين بيماري از ظاهري زشت و ناپسند برخورداري بوده و در اكثر موارد با بواسير اشتباه گرفته مي شود كه در ادامه به آن خواهيم پرداخت.
علت بيرون زدگي مقعدي چيست؟
عوامل متعددي مي تواند زمينه ساز بوجود آمدن بيماري بيرون زدگي مقعدي را فراهم سازد. برخي از اين عوامل عبارتند از:
- ابتلا به يبوست مزمن
- رژيم غذايي نامناسب و فقدان پروتئين و فيبر
- افزايش سن و پيري
- كم كاري تيروئيد
- هيستركتومي
- قطع نخاع
- آسيب به ناحيه مقعد يا ران
- آسيب ستون فقرات
- آسيب يا فلج شدن اسفنكتر
- اسهال
- زور زدن يا وارد نمودن فشار هنگام مدفوع
- مشكلات عصبي
- بارداري يا زايمان طبيعي
علائم
در مراحل اوليه، بيماري هنگام اجابت مزاج بيرون زده و پس از آن با دست به داخل باز مي گردد. شايع ترين علائم بيماري پرولاپس خروج ركتوم از مقعد است كه با علائمي چون درد يا توده بيرون زده همراه است اما اين علائم به مرور افزايش مي يابد كه در ادامه برخي از آنها را بازگو خواهيم كرد.
اما شايع ترين علائم بيرون زدگي مقعد عبارت است از:
- خونريزي از راست روده
- خروج توده قرمز و برآمدگي
- درد مقعد
- خارش
- نشت خون يا مدفوع
- ظاهري زشت و ناپسند
انواع بيرون زدگي مقعدي
بيرون زدگي مقعدي داراي انواع مختلف بوده كه بر اساس شدت بيماري دسته بندي مي شوند.
برخي از شايع ترين انواع پرولاپس ركتوم عبارت اند از:
- پرولاپس خارجي: در اين نوع بيماري راست روده به طور كامل از مقعد بيرون زده و ظاهري زشت و ديگر علائم را براي بيمار به همراه مي اورد.
- پرولاپس داخلي: نوع داخلي آن كه با نام ناقص نيز شناخته مي شود، به قدري پيشرفته نيست كه از مقعد بيرون بزند.
- بيرون زدگي مخاطي: اين بيرون زدگي به گونه اي است كه پوشش دروني ركتوم از دهانه مقعد بيرون زده است.
تشخيص پرولاپس ركتوم
تشخيص پرولاپس ركتوم به صورت معاينه فيزيكي پزشك صورت مي گيرد. البته ممكن است روند معاينه پزشك به گونه اي باشد كه پزشك از شما بخواهد مدفوع كرده و سپس به دكتر رجوع كنيد تا ميزان بيرون زدگي را به طور كامل بررسي كند. چرا كه ممكن است با بيماري بواسير اشتباه گرفته شود.
گاهي نيز پزشك با معاينه فيزيكي يا چشمي نمي تواند ميزان حاد بودن بيماري را بررسي نموده و از بيمار مي خواهد تا چند آزمايش مربوطه را انجام دهد.
اين آزمايش ها عبارت اند از:
- سونوگرافي مقعدي: پروب جهت بررسي داخل ركتوم از مقعد وارد بدن مي شود.
- مانومتري ركتال: آزمايشي است كه لوله اي درون راست روده نموده تا ميزان مقاومت آن را بسنجند.
- پروكتوسكوپي: اين روش فيلم هايي با اشعه ايكس از درون راست روده نشان ميدهد.
- كولونوسكوپي: آزمايشي است كه در آن روده اي بسيار باريك به درون مقعد هدايت شده و درون روده را بررسي مي كند.
- الكتروميوگرافي مقعدي: با بررسي عضلات اسفنكتر شما ميزان آسيب ديدگي آن را بررسي مي كند.
- ام آر آي: عكس برداري از ناحيه لگن و اندام هاي داخلي
درمان بيرون زدگي مقعد
درمان بيرون زدگي مقعد تنها با عمل جراحي امكان پذير است. زيرا زائده هاي اضافه و خارج شده از مقعد تنها با اين شيوه درمان از بين خواهد رفت كه شيوه مناسب جراحي را نيز بر اساس سن و نوع بيماري انتخاب مي شود. زيرا درمان دارويي در از بين بردن بيرون زدگي ها امكان پذير نبوده و نمي تواند آن را درمان نمود.
جراحي پرينه بيرون زدگي مقعد
جراحي پرينه معمولا براي افراد داراي سن بالا يا داراي مشكل يا بيماري هاي خاص ممكن بوده كه با جراحي قسمت آسيب ديده روده امكان پذير است.
جراحي از طريق شكم
جراحي از طريق شكم به گونه اي است كه پزشك با ايجاد برش مورد نياز ركتوم را به محل جاي قبلي خود بازگردانده و آن را به واسطه حلقه هايي متصل مي كند. اين روش يك روش مناسب بوده كه نسبت به ساير شيوه هاي درمان تاثير بيشتري داشته و از عود كمتري برخوردار است.
استفاده از پماد و دارو
برخي افراد با تصور اينكه استفاده از روش درمان بيرون زدگي مقعدي با پماد شيوه موثر بوده و از نتيجه خوب بردخوردا است. اما بايد بيماران مبتلا هب اين عارضه بايد بدانند اين بيماري با استفاده از جراحي مورد درمان قرار ميگيرد. و استفاده از پماد هايي چون آنتي هموروئيد كه برخي افراد به منظور خود درماني از آن استفاده م يكنند تنها براي درمان بواسير كارايي دارد.
درمان خانگي بيرون زدگي مقعدي
بيرون زدگي مقعدي از دسته بيماري هايي نيست كه بتوان آن را با شيوه هاي خانگي يا روش هاي سنتي درمان نمود. زيرا بيرون زدگي ناشي از آن تنها با عمل جراحي درمان شده و علائم آن را از بين مي برد. بنابراين اين روشها تنها اتلاف وقت به شمار مي روند.
تفاوت پرولاپس ركتوم با هموروئيد
پرولاپس ركتوم و بواسير هردو بيماري از دسته بيماري هاي نشيمنگاهي بوده كه معمولا به دليل علائم مشابه با يكديگر اشتباه گرفته مي شوند. اما اين دو بيماري داراي علت و علائم متفاوتي هستند كه مي توان به وجود آمدن هريك را تشخيص داد. همچنين شيوه درمان اين دو بيماري متفاوت بوده و پس از تشخيص بايد معين گردد.
براي مثال درمان بواسير يا هموروئيد با ليزر امكان پذير بوده در صورتي كه پرولاپس با شيوه هاي ديگر جراحي امكان پذير است.
بواسير از گشاد شدن و متوربواسير از گشاد شدن و متورم شدن عروق درون راست روده كه در اثر فشار و زوري كه به آن وارد مي شود پديد آمده و داراي دو نوع خارجي و داخلي است. درمان بواسير تنها با استفاده از روشي چون ليزر امكان پذير بوده و آن را به طور كامل از بين خواهد برد. شما با مشاهده نمونه عكس بواسير مي توانيد تفاوت اين دو بيماري را بشناسيد.
پرولاپس
پرولاپس زماني اتفاق مي افتد كه قسمتي از راست روده يا به طور كامل از مقعد بيرون بزند. اين بيماري نيز معمولا در بين افراد داراي ضعف لگن يا افرادي كه دائم در تغيير وزن هستند و چاق و لاغر ميشوند به چشم ميخورند.
پيشگيري از بيرون زدگي مقعد
آسوده ترين شيوه پيشگيري ازاين بيماري عدم وارد كردن فشار و زور زدن هنگام اجابت مزاج بوده كه با رعايت برخي نكات ساده مي توانيد آن را رعايت كنيد.
- فعاليت و تحرك كافي
- رژيم غذايي مناسب و پر فيبر و سبزيجات
- نوشيدن آب به مقدار كافي روزانه 8 ليوان آب
- كنترل وزن و ثابت نگه داشتن آن
- درمان يبوست
منبع: كلينيك نشيمنگاه
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: