كيست مويي چيست و چگونه آن را درمان كنيم؟
كيست مويي چيست؟
كيست مويي يا سينوس پيلونيدال كه به پديده موي برگشتني نيز شناخته مي شود از بيماري هاي دردناكي است كه افراد به آن مبتلا مي شوند. اين بيماري همانطور كه از نامش پيداست از تا خوردن مو درون پوست رخ داده و سبب ايجاد آبسه و درد شديد مي شود.
كيست مويي معمولا در ناحيه پايين تنه و بالاتر از خط باسن (بين دو كفل ) ايجاد شده و فعاليت هاي روزانه افراد از جمله نشستن را براي افراد دشوار مي سازد.
علت پديد آمدن كيست مويي
پديد آمدن اين بيماري از نتيجه قطعي برخوردار نبوده و مي تواند بر اثر عوامل مختلفي به وجود آيد. اما برخي علتها هستند كه در به وجود آمدن اين بيماري موثر هستند. اين موارد عبارت اند از:
- عدم اصلاح موهاي زائد
- داشتن موهاي زائد ضخيم
- نشستن طولاني مدت
- عوامل ژنتيكي و وراثتي
- پوشيدن لباس هاي تنگ و چسبان
- وارد شدن فشار به طور مكرر به ناحيه كمر و باسن
- سوابق خانوادگي اين بيماري
شايع ترين علائم كيست مويي چيست؟
به طور كلي افرادي كه دچار بيماري كيست مويي مي شوند، معمولا در ابتدايي ترين حالت به وجود آمدن بيماري متوجه آن نشده يا به علائم ابتدايي آن توجهي نمي كنند. همين موضوع سبب حاد شدن بيماري و پيدا شدن علائم بسيار و دشوار تر مي شود.
برخي از شايع ترين علائمي كه افراد هنگام ابتلا به كيست مويي تجربه خواهند كرد عبارت اند از:
- متورم شدن يا ايجاد توده بين دو كفل و بالا تر از خط باسن
- درد شديد هنگام نشستن يا ايستادن در ناحيه به وجود آمده كيست مويي
- خروج ترشح، عفونت و خونابه
- خروج موي زائد از نواحي متورم شده
- قرمز شدن پوست ناحيه
- وجود چند مجراي عفوني
- تب در صورت شديد شدن عفونت و پخش شدن آن
چه كساني به كيست مويي مبتلا مي شوند؟
اين بيماري معمولا در بين زنان و مردان رخ مي دهد كه از بين آنها بيشترين ابتلا شوندگان مردان هستند و بيشتر در معرض اين بيماري قرار دارند.
اما به طور كلي افراد زير بيشتر در خطر ابتلا به كيست مويي هستند:
- مردان (به دليل داشتن موي زائد ضخيم تر)
- افراد داراي اضافه وزن و چاق
- افراد در سنين بلوغ
- افرادي كه از لباس هاي تنگ استفاده مي كنند
- رانندگان، كارمندان يا… افرادي كه به طور كلي از شغل هاي به طور مداوم نشسته برخوردار هستند
- سابقه وجود بيماري در يكي از اعضاي نزديك خانواده
- داشتن موهاي زائد ضخيم و خشن
- عدم اصلاح موي زائد
درمان كيست مويي با ليزر چگونه است؟
به طور كلي از بين بردن كيست مويي نيازمند يك روش درماني بي خطر و بي درد است. از آنجايي كه محل وقوع اين بيماري در نواحي حساس و آسيب پذير قرار دارد، بهتر است از روش ليزر براي درمان اين بيماري بهره مند شويد. چرا كه ليزر كيست مويي يك شيوه درماني كاملا بي خطر بوده و از كمترين درد و آسيب به بدن برخوردار است.
علاوه بر آن اين روش از كمترين هزينه درماني برخوردار بوده كه سبب محبوبيت آن شده است.
مزاياي ليزر
همانطور كه گفته شد، ليزر كاملا ايمن و بي خطر بوده و كمترين ميزان درد را براي فرد به همراه دارد. اما اين روش داراي مزاياي ديگري است كه برخي از آنها عبارت اند از:
- هزينه درمان كيست مويي با ليزر بسيار كم و مقرون به صرفه است
- دوره نقاهت بسيار كوتاه در مقايسه با ساير روشها
- كمترين درد و خونريزي
- بدون نياز به بستري در بيمارستان
- بدون نياز به بيهوشي
- عدم به كارگيري از تيغ جراحي
هزينه درمان ليزر كيست مويي
درمان كيست مويي به چندين روش مختلف انجام مي شود كه بهترين آن ليزر مي باشد ولي چرا؟ درمان كيست مويي با ليزر يك روش ارزان و مقرون به صرفه به شمار مي رود چرا كه در اين روش بيمار نياز به پرداخت هزينه هاي اضافي نداشته و از دوران نقاهت كوتاهي برخوردار است.
اگر بخواهيم هزينه جراحي و ليزر كيست مويي را با يكديگر مقايسه كنيم، در ميابيم كه در روش جراحي؛ بيمار علاوه بر متحمل شدن عوارض سنگين جراحي، نياز به پرداخت هزينه هاي اضافي نيز مي باشد. براي مثال برخي از اين هزينه ها كه در ليزر وجود ندارند عبارتند از:
- هزينه اتاق عمل در بيمارستان
- هزينه دكتر بيهوشي و عوارض پس از آن
- هزينه دارو ها
- هزينه بستري در بيمارستان و تخت
اما در نقطه مقابل تمامي هزينه هاي اضافي در انجام ليزر حذف و عمل به صورت سرپايي انجام مي گردد.
پيشگيري
پديد آمدن كيست مويي ميتواند برگرفته از عوامل محيطي و عادات روزانه فرد باشد. بنابراين با اصلاح اين عادات مضر و پيشگيري راه هاي مناسب مي توانيد از آن پيشگيري نماييد.
- اصلاح موهاي زائد بدن
- پرهيز از نشستن به مدت طولاني
- عدم استفاده از موزدايي به روش اپيلاسيون (زيرا سبب تا خوردن مو به زير پوست مي شود)
- نپوشيدن لباس هاي تنگ و بسيار جذب
انواع روشهاي درمان
از آنجايي كه كيست مويي تنها با تخليه آبسه و خارج نمودن درمان كيست مويي به طور كلي تحت روشهاي متعددي صورت مي گيرد كه مي توان به عمل جراحي اشاره نمود.
عمل جراحي به روش باز
عمل جراحي همانطور كه از نامش پيداست با تيغ جراحي امكان پذير است. عمل جراحي كيست مويي به روش باز به گونه اي است كه پزشك مربوطه با ايجاد برشي به اندازه بزرگي كيست و توده موجود ايجاد كرده و آن را به طور كامل خارجي مي كند.
پس از تخليه كيست مويي پزشك متخصص آن را بخيه نزده و درون آن را با پانسمان پر مي كند تا زخم عميق ناشي از كيست خود به خود درمان شود. متاسفانه اين روش درماني بسيار دشوار بوده و درمان و بهبود زخم نيز ممكن است تا ماه ها طول بكشد. در طول مدت درمان عمل جراحي باز بيمار توانايي نشستن يا خوابيدن به پشت را نداشته و از شرايط سختي برخوردار خواهد بود.
عمل جراحي به روش بسته
عمل جراحي به روش بسته نيز با استفاده از تيغ جراحي امكان پذير است. اما تفاوت عمده اين روش با جراحي باز در اين مورد است كه پزشك پس از تخليه توده كيست آن را بخيه مي زند. بخيه زدن باعث بهبودي فرايند جوش خوردن زخم مي شود اما عوارضي چون بازگشت كيست را به همراه دارد
برچسب: ،